maanantai 24. tammikuuta 2022

Mikä on tekijänoikeus ja miten se toimii?

 

Lyhyesti tekijänoikeuksista


Mikä on tekijänoikeus: Tekijänoikeus on määräämisoikeus, joka kuuluu jokaiselle luovan työn tekijälle. Tekijänoikeutta säädetään tekijänoikeuslaissa ja tekijänoikeusasetuksissa. Tällöin kukaan muu ei voi käyttää teostasi esimerkiksi mainostamiseen tai omaan työhönsä, ilman lupaa. Tekijänoikeus myös mahdollistaa sen, että voit tienata rahaa luovalla työlläsi.


Kenellä on tekijänoikeudut: Tekijänoikeudet omistava henkilö voi olla esimerkiksi kirjailija, kuvataiteilija, valokuvaaja, käsikirjoittaja, kääntäjä, sanoittaja, säveltäjä, ohjaaja tai koreografi. 


Kuinka kauan tekijänoikeudet ovat voimassa: Tekijänoikeudet pysyvät tekijällä hänen koko elinikänsä ja seuraavat 70 vuotta hänen kuolemansa jälkeen. Kun tämä aika on kulunut teoksia voidaan käyttää vapaasti. Sen sijaan tavallisissa valkokuvissa lähioikeudellinen suoja on voimassa 50 vuotta valokuvan ottamis vuodesta.


Mitä oikeuksia teoksen tekijä saa: Tekijä saa taloudelliset ja moraaliset oikeudet teoksiinsa. 

Taloudellinen oikeus turvaa tekijän ansainta mahdollisuudet. Taloudellisia oikeuksia ovat esimerkiksi kappaleen valmistaminen ja teoksen saattaminen yleisön saataviin.


Moraalinen oikeus suojaa tekijän kunniaa. Moraalisia oikeuksia ovat esimerkiksi isyysoikeus ( tekijän nimi on ilmoitettava, kun teosta käytetään julkisesti ) ja respektioikeus (Teosta ei saa muuttaa tekijän kirjallista tai taiteellista arvoa tai omalaatuisuutta loukkaavalla tavalla. Teosta ei saa esittää loukkaavassa yhteydessä)


Olen suorittanut Kopiraittilasta diplomin, jonka löydät täältä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

10 kiinnostavaa koulua/ ammattia

  1. Toimintaterapeutti Turku AMK 2. Kuvataidelinja Turku AMK 3.  Teatteri- ilmaisunohjaaja Turku AMK 4. Seksuaalineuvoja Turku AMK 5. Kuvat...